Położony na południu Francji, w miejscu gdzie Rodan wpływa do Morza Śródziemnego, znajduje się Park Narodowy Camargue.
Krajobraz jest niezwykły, bo region ten słynie z największych w Europie rozlewisk i terenów bagnistych i ta jego część jest królestwem ptaków,
zwłaszcza afrykańskich różowych flamingów. Natomiast poprzetykane białymi łachami piasku i lagunami łąki otaczające rozlewiska
są patwiskami dla dzikich koni i słynnych czarnych byków, nad którymi czuwają z daleka pasterze, zwani po prowansalsku Gardian.
W większych miasteczkach Camargue, jak Saintes-Maries-de-la-Mer, odbywają się zawody dla Gardian,
polegające na złapaniu kokardy umieszczonej między rogami byka.
Camargue przypomina wyspę leżącą w ramionach rzeki. Na północy, na obszarach osuszonych, rozciągają się zielone pola ryżowe.
Ryż z Camargue jest znany na całym świecie i stanowi podstawę wielu lokalnych potraw, jak choćby słynny gulasz z mięsa byka.
Na południowo-wschodnich terenach Camargue działają warzelnie soli. Płytkie słone laguny po odparowaniu wody odsłaniają grube pokłady tego minerału.
Pośród słonych stawów i mokradeł biegną ścieżki dla rowerzystów, jeźdźców i piechurów
oraz ustyuowane są wieże obserwacyjne ułatwiające fotografowanie ptaków. Trasy spacerowe prowadzą często kładkami i pomostami,
wzdłuż których stoją budki z trzciny, skąd najlepiej obserwować ptaki.
Robert Remisz